Humus z cizrny

2016-11-18
  • Objem: Přibližně 2 šalky
  • Porce: 3
  • Příprava: 5m
  • Hotovo za: 5m

Humus, jak známe, pochází ze Středního východu. Cizrna je sladká a bobovitá luštěnina, která když se smísí, je  neuvěřitelně krémová. A to zejména poté, když přidáme několik lžic sezamové pasty tahini a zdravou porci lahodného olivového oleje. Citronová šťáva dodá směsi potřebnou rovnováhu, zatímco česnek přidá tu vlastní,  správnou chuť. Humus je sám o sobě fantastický jen s těmito pěti přísadami (plus sůl a pepř), ale může být ještě lepší s kořením jako je škumpy (sumah), kmín a paprika.

Zde popsaný recept na humus používá cizrnu z konzervy. Takto je snadno dostupná a skladovatelná, ale i překvapivě dobrá. Humus si můžete samozřejmě připravit i z cizrny, kterou si uvaříte sami – pokud máte čas a chuť, doporučujeme vyzkoušet. Pro tento recept budete potřebovat cca. dvě šálky vařené cizrny.

Pokud máte rádi super jemný humus, stojí za to si udělat čas na odstranění slupky z každé cizrny. Není pochyb, že se jedná se o časově náročné úsilí, ale takto připravený humus je jemný jako hedvábí.

Tahini je jednou z přísad, kterou nemusíte mít ve své komoře. V nouzi ji lze nahradit jiným ořechovým máslem, ale nic se nevyrovná zemité, mírně nahořklé chuti tahini vyrobené ze sezamových semínek, který dodává humusu tu správnou chuť. Velká sklenice tahini uložená v ledničce vydrží nějakou dobu, takže ji nemusíte hned použít. Spolu s humusem je tahini fantastické do salátových zálivek, omáček, grilovaných pokrmů a do sendvičů.

Recept na humus není pevně daný, je tu spousta prostoru pro vaši realizaci. Pohrajte si s proporcemi, přidejte si své oblíbené koření.

Máte již svůj oblíbený recept na humus? Jak si ho připravujete?

Ingredience

  • 1 konzerva cizrny (cca. 2 šalky odkapané, uvařené cizrny)
  • 3 lžíce extra-panenského olivového oleje
  • 3 lžíce tahini
  • 1 a půl lžíce šťávy z citronu (z půlky citronu)
  • 1 malý pokrájený stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup

Krok 1

Propláchněte cizrnu v cedníku pod studenou vodou a nechte okapat. Pokud čas a trpělivost dovolí, odstraňte slupky z každé cizrny pro hladší a jemnější chuť.

Krok 2

Všechny ingredience vložte do kuchyňského mixéru. Rozmixujte cizrnu, olivový olej, tahini, citrónovou šťávu, česnek, sůl a pepř.

Krok 3

Mixujte nepřetržitě, dokud se humus nestane velmi hladkým, přibližně 1 až 2 minuty.

Krok 4

Podle chuti přidejte více z některých složek. Pokud je váš humus hustější než byste chtěli, přidejte více citronové šťávy nebo olivového oleje.

Typ Receptu: Ingredients: ,
Průměrné hodnocení

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoťte recept

1 lidí ohodnotilo tento recept