Jak namočit a uvařit sušenou cizrnu

Od : | Žádný komentář | On : 20.11.2016 | Kategorie : Vaření

Cizrna, známá též jako garbanzo, tvoří jádro kuchyně Středního východu. Je základem pro pokrmy jako humus a falafel. I když je rychlé a snadné použit konzervovanou cizrnu, někdo rád pracuje i se sušenou cizrnou. Samozřejmě, vyžaduje však více času na přípravu pokrmů. Je to však mnohem ekonomičtější a navíc se může zbylá cizrna zamrazit a být použita později. Když má vaše rodina velkou spotřebu humusu a falafelu, musíte se ujistit, že máte cizrnu vždy po ruce.

První věc která se musí udělat se sušenou cizrnou stejně jako s jakoukoliv jinou suchou luštěninou, je ji namočit. Cizrnu přeberte aby jste se ujistili, že v ní nejsou žádné kameny. Poté dejte cizrnu do velké mísy a zalijte studenou vodou. Nechejte přes noc namočit, nebo minimálně po dobu 12 hodin. Může se přidat lžička jedlé sody pro urychlení namáčení, ale většinou 12 hodin zcela postačuje.

Jakmile cizrna nabobtná, nechte ji okapat ve velkém cedníku a přeneste do velkého hrnce na vaření. Zalijte  vodou do dvojnásobné výše cizrny a přiveďte k varu. Zakryjte, snižte teplotu a nechte vařit po dobu asi jedné hodiny. Ochutnejte, aby jste se ujistili, že je dostatečně měkká dle vaší chutě. Nechte okapat a vychladnout po dobu 15 minut.

Jakmile je cizrna vychlazená, je připravena k použití. Vařená cizrna může být zakryta v chladničce po dobu až tří dnů. Může být rovněž zmrazena ve vzduchotěsné nádobě po dobu asi 1 měsíce.

Když nemáte trpělivost čekat 12 hodin aby cizrna nabobtnala, tak můžete také udělat rychlé namáčení.

Roztřiďte cizrnu, aby jste se ujistili, že v ní nejsou žádné kameny nebo jiné nečistoty. Poté ji v cedníku opláchněte  studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Dejte cizrnu do hrnce a zalijte vodou do výšky přibližně 5 cm. Přiveďte k varu, vařte po dobu 1 minuty, přikryjte a odstavte ze sporáku. Nechte cizrnu máčet po dobu 1 hodiny, poté opláchněte a vařte, jako kdybyste ji namočili přes noc.

Share This Post!